...CO SI UVAŘÍŠ, TO SI I SNÍŠ

Bramborové chlebové placky - 2 ks

30. ledna 2011 v 15:23 | Ajag |  Domácí pekárna
Suroviny:
Vývar z brambor 88g (6 PL)
rozšlehané vejce 16g (3 ČL)

olej olivový 9g (2 ČL)
změklé máslo 14g
vařená brambora (bramborová kaše) 76g
hladká mouka 200g
droždí Noli 6g
cukr 16g (4 ČL)
sůl 1 ČL

Postup:
Do pekárny dáme suroviny, jak jsem zvyklí - počínaje tekutinami, droždí, na ně cukr a další suroviny, konče moukou do které jemně vmícháme sůl.
Kdo má krátký program těsto (45 minut), plně vystačuje. Nebo pouze 20 minut kynutí v pekárně. Má být měkká a hebká koulička, která se trochu táhne za hákem. Na dotek je trošinku lepkavá. Vyjmeme, (pokud se těsto trochu lepí, vpracujeme hladkou mouku, ale jenom jemné, ať není těsto těžké), uděláme bochánky, dáme na pomoučenou plochu, potřeme trochou oleje a přikryjeme fólií, která je taktéž potřená olejem. Necháme hodinu kynout.

Mezitím si připravíme náplň.
1. nakrájíme 1 cibuli na kolečka a dáme na lžíci oleje dusit společně s 1 mraženým špenátem. Ochutíme solí, pepřem a špetkou Vegety. Necháme tak dlouho, dokud se špenát nerozmrazí. Ničím nezahušťujeme.
2. Čerstvé nebo sterilované žampiony (velká plechovka) dáme dusit na 1 lžíci oleje, přidáme stroužek prolisovaného česneku, sůl, pepř, špetku drcených chilli papriček, špetku rozmarýnu a tymiánu. Jakmile se odpaří voda vypocená z žampionu, je hotovo.
3. 100g slaniny nakrájíme na kostičky a osmažíme do křupava. Vyjmeme na papírovou utěrku a necháme odsát tuk.
4. Mascarpone asi 60g (já jsem dala tvaroh z domácího kefíru)
5. Strouhaný sýr na posypání.

Troubu si rozehřejeme na 250st.

Bochánek dáme na plech se silikonovou podložkou nebo papírem na pečení pomazaným olejem a roztáhneme do kruhu asi 25cm, tak jak děláme pizzu. Necháme vyšší okraj. Těsto dělá velké bubliny, tak se snažíme všechen vzduch vymačkat. Těsto má být opravdu hodně na tenko.
Dáme do rozehřátě trouby na 5 minut a vyndáme. Pokud se korpus nafoukl a udělal bubliny, propícháme párátkem a sploštíme.
Natřeme Mascarpone nebo tvarohem, na to dáme slaninu, na to špenát, na něj žampiony a posypeme strouhaným sýrem.
Dáme zpět do trouby a pečeme dalšich 5 minut.
Já si upeču jeden korpus, vyndám, dám druhý, mezitím si nandám náplň na první a po dopečení druhého dám naplněný dopéct. Tím pádem nemá trouba žádnou prodlevu.

Vyzkoušela jsem novou variantu, kterou jsem si vymyslela, když jsem neměla doma špenát. Asi 5 listů kapusty jsem nakrájela na drobno, přidala česnek, sůl, pepř, trochu vody a udusila do měkka. Rozmixovala s jedním taveným sýrem 100g. Nakrájela jsem si maso ze 2 řízků na nudličky a naložila do jemné pálivého nálevu z olivového oleje, vajíčka, sojové omáčky, soli, pepře a chilli koření a nechala přes noc. Předpečenou placku jsem namazala kapustovým základem a navršila osmaženým masíčkem. Dala jsem dopéct na dalších 5 minut. Bylo to moc dobré.

Poznámka:
Vypadá to dost složitě, ale stíháte v pohodě a stojí to za to. Je to chuťově o něčem jiném než pizza, ale moc dobré, jemnější a měkoučké.
Nám moc chutnalo a porci jsem nemohla sníst, je toho hodně a dost syté. Vyzkoušejte také a dejte vědět. DOBROU CHUŤ.


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Nejpopulárnější blogy receptů